=*-*= GENG PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

http://phatcatwithphatlady.blogspot.com/

Thursday, 10 February 2011

=*_*=PERSIAPAN SEPENINGGALAN CUTI CNY=*_*=

=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
cite pasal persiapan nih, 5 hari blk kpg incek hubby sempena cuti CNY ari tuh adalah tempoh PALING LAMA haku tinggalkan anak2 bulus. B4 nih plg lame pun 3-4 hari jer. xde ler lebih dr tuh. So, xreti nak bajet mekanan & minuman byk mane.

Salunyer kalo haku blk cuti lame2, haku akan hantar kat Kak Nurul -Bdr. Tasik Selatan or Ramzie-Sri Kembangan (2 org nih yg biasa haku antar anak2 bulus utk boarding). Caj pun berpatutan and sesuai la utk bajet poket haku yg x brp nak tebal nih utk 6 hekor tuh.

So, masa balik ari tuh, haku dah prepare 1 tray besar & 3 tray kecik pasir utk dorg. Makanan plak 1 akuarium sederhana besar & 1 baldi sedang2 air. Knp letak lam "akuarium"???. Ekceli, akuarium tuh dah bocor dah pun. x bleh guna. Pemberian kwn haku si "Mami Carin" ntah thn 2005 kalo x silap. Nak buang, sayang plak. Haku letak bekas2 mkn dorg sblm nih. So, bila nak blk ari tuh, haku terfikir nk letak mekanan lam tuh. So, x yah nak buang duit beli bekas besar2. Bukan nak guna salu pun. Wlupun haku letak mekanan tuh dlm 1 akuarium sederhana besar, haku lebihkan jugak bubuh satu tupperware lame mekanan dorg. Takut tetiba dorg bernafsu naga plak abiskan Blackwood @ BW tuh. Sape nak jwb kalo sume terjelir kelaparan sepeninggalan haku. huhuhuuu..

Tmpt makanan dorg tuh plak, WAJIB haku alaskan ngan tray hitam yg sedang besar tuh. Dorg neh sekor2 ade perangai. Ade yg makan guna tangan, cuit2 mekanan lam bowl, smp jatuh kat lantai..baru blh mkn (Chester si Gendut ler tuh), ade plak yg jenis pas mkn.. kuis2 bowl tuh seolah2 nak tutup/kambus (ChiChi & Chello nyer skill). Kdg2 yg lain tgh makan, dorg 2 hekor nih dah setat kuis2 nak simpan. Yang jenis perangai cam tuh agak bahaya kalo nak tinggal lelame. Bayangkan cage tuh xde alas/tray hitam, bowl plak tumpah..tak ke mekanan tuh jatuh kat tray alas bawah cage??? Cane nak makan???? Alas cage dengan carpet pun bahaya jugak, nnt kuku dorg sangkut kat carpet alas, then bowl terbalik. Pun satu hal jugak tu.

Semasa haku blk bercuti, tingkap bilik mmg kne sentiasa bukak luas2. Pengudaraan tuh amat penting. Supaya anak2 bulus sentiasa mendapat udara segar & bilik tmpt dorg duduk jadik selesa. Cahaya plak haku bergantung sepenuhnya dr lampu jalan. Sbb blkg bilik dorg ade lampu. So, xyah seminggu2 tuh nak bukak lampu bilik 24jam. Membazir wooo...!!  

Tingkap2 bilik dorg plak mmg haku dah lame pasangkan jaring supaya kalo dorg TERlepas dr cage, x kan terus terlepas keluar. Kira dabel-proteksen la org ckp. Utk anak bulus org lain, maybe xde extra preparation, tp utk anak2 bulus haku mmg byk preparationnyer. Antaranyer :-

  • Alas2 tmpt tido dorg x bleh dr kain jenis lembut & seelok2nyer xde alas langsung. SEBAB : dorg neh suka kuis2 alas tuh, kdg2 smp masuk dlm litter tray or makanan. Kalo masuk dlm bekas/bowl mekanan, kang x reti plak nak kuis blk bila nak makan. Kalo masuk dlm litter box, sah2 menghalang proses poo & pee dorg. Last2 poo & pee atas alas tuh. Tak ker naya????
  • Kuku2 dorg kne potong pendek sblm kne tinggal g memane. SEBAB : i) ade yg jenis suka gurau kasar & sesaje nak carik pasal dgn yg lain. Walhal bukan lain2 keturunan pun. Sume anak beranak, adik badik. ii) Kuku salu sangkut kat cage/jaring time main lompat2. Bila dah sangkut2, mula la bising2 lam cage & dtg hangin, dok hissing yg lain. (*ehh...itu haku nyer pesen kalo time hangin pun dorg nak tiru gak ker?? :p)
  • bekalan mekanan & minuman plak x bleh dok satu tempat jer. Kne letak tmpt lain2. SEBAB : dorg nih bila main lompat2 lam cage, dah lebih kurang cam beruk dah. Gayut sana sini. kalo 1 bekas tuh tumpah, at least ade bekas lain sebagai "bekap" bekalan.
  • Litter tray kne yg jenis bertutup kat tepi2 tuh. Kalo x, dorg korek pasir time nak poo & pee cam histeria. Cam org tgh kemaruk korek emas. Pastuh memandangkan ade 3 ekor yg bersaiz gendut tahap omaigoat, so xbleh guna tray yg kecik2. Kalo x, kang bila dorg bertenggek kat tepi tuh, litter tray tuh terbalik. Kalo nak guna jugak, kne letakbatu bata kat tepi tuh sbg penahan. Sama cam yg haku buat utk bekas mekanan dorg. *kes2 litter tray / bekas mekanan terbalik nih dah penah jadik. Abis mekanan yg haku baru bubuh, bercampur ngan pasir. sape nak makan??????????

tuh jer la preparation yg haku ingat buat masa nih. kalo ade yg lain kang haku tambah lg. huhuhu

No comments:

Post a Comment

=*_*= :: FURRIENDS MEOWING: =*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*-*= DIARI PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

=*-*= PENSKODENG MEOW =*-*=

=*_*= RECENT VISITORS =*_*=

=*_*=TETAMU MEOW=*_*=