=*-*= GENG PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

http://phatcatwithphatlady.blogspot.com/

Wednesday, 30 May 2012

✍ PROJEK DIY UTK ANAK BULUS BERMULA ✍






❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

Alhamdulillah parcel yang ditunggu dari Sarawak sudah sampai thari tadi, 
tp sbb sibuk punye pasal, baru nak ambik ptg tadi.
terus bukak kat opis sbb x sabar2 nak tgk..
nih adalah projek DIY utk bungalow & tunnel anak bulus..hehe

mcm2 idea dah kuar tp bila nak realisasikan tu, 
ntah jadik ker x..budak opis dh tlg designkan tunnel utk dorg..
silap2 hari bulan...saya mintak jer dia buatkan..
hahaha...!!





✍ PROJEK DIY UTK ANAK BULUS BERMULA ✍






❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

Alhamdulillah parcel yang ditunggu dari Sarawak sudah sampai thari tadi, 
tp sbb sibuk punye pasal, baru nak ambik ptg tadi.
terus bukak kat opis sbb x sabar2 nak tgk..
nih adalah projek DIY utk bungalow & tunnel anak bulus..hehe

mcm2 idea dah kuar tp bila nak realisasikan tu, 
ntah jadik ker x..budak opis dh tlg designkan tunnel utk dorg..
silap2 hari bulan...saya mintak jer dia buatkan..
hahaha...!!





Thursday, 24 May 2012

❤ MASALAH BERTAHUN, SELESAI 45 MINIT JER, ALHAMDULILLAH...❤


SEBELUM


SELEPAS BEBERAPA MINIT


❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

nak dijadikan cite, inilah gambar toilet anak2 bulus kat rumah yang rasanya dah bertahun2 tersumbat dek pasir masa mencuci tray, dan semasa litter tray diletakkan dlm toilet bilik bibik tu.

Almaklom ler, jaman dedolu mane ade woody bagai tu...semua pakat nak jimat guna pasir kepor (Carrefour) jer..tu yg bila termasuk lam lubang / salur air, sikit2..lame2 menjadi bukuiiitt lam tu, lantas memerangkap aliran air keluar dari saluran tandas..

Yiekkkceli, asal2 rumah nih ade 3 toilet, tp toilet ni lebih kepada utk kegunaan tmpt merendam & mencuci tray anak bulus serta simpanan barang2 cam baldi & mop bagai tu... sebab disebabkan dah tersumbat, so toilet tu x digunakan sangat. Setakat utk ambik air time nak mop bilik dorg bleh la, klu nak cuci tray dorang, terpaksa jirus direct ke dalam toilet bowl. 

Klu air tu mencurah2 ke lantai, mmg berdaki2 la lantai toilet sebab air dah x mengalir pun. Kne tggu air tu turun slow2, berjam2 baru dapat masuk toilet tu balik utk cuci tray2 dorg. 



Dapat bayangkan tak tahap ketensenan tu mcm mana...???



So, sebelum ni asik la mengadu ngan AHKAK DC pasal toilet ni, siap bincang (bincangg tu) cara2 nak atasi masalah tu, dari guna mcm2 cecair yg beli kat kedai hardware sampai la ke pam / pelocok tp semua x berkesan. Last2 toilet tu dijadikan bilik serbaguna.

Entah macam mana, 20/5/2012 (siap sebut tarikh) saya tetiba diberikan hidayah dan petunjuk (ehh tergerak hati sebenarnyer) nak korek2 lubang / salur air tu. Bukan korek guna tangan yerrkkk ewww..!! Tapi menggunakan batang besi mop yg kebetulan masa tu saya tgh kemas2 & nak buang.

Cuba punya cuba, dengan x disangka2, lepas saya buang air dari baldi mop tu....air yang bertakung dlm toilet tu tetiba mengalir keluar.

Yer...!! Serius x caya..!! Bertahun2, tu jer cara penyelesaian dia..selama nih punye ler pening siap ngan incek hubby mengeluh lam toilet tu time try pam / guna pelocok utk turunkan air yg bertakung kat lantai..

Terus bersemangat, berpeluh2 tp digigihkan jua wlupun dah penat ngemop bilik anak2 bulus yg dah dikosongkan tu..



Sekarang...

toilet tu dah bleh digunakan macam biasa... Alhamdulillah..tapi anak2 bulus dah duk luar dah.. ;)


*cite pasal toilet pun bleh panjang berjela..terharu weii terharu..!!* :p




❤ MASALAH BERTAHUN, SELESAI 45 MINIT JER, ALHAMDULILLAH...❤


SEBELUM


SELEPAS BEBERAPA MINIT


❤✍ anak-anak bulus nak mengeow ✍❤

nak dijadikan cite, inilah gambar toilet anak2 bulus kat rumah yang rasanya dah bertahun2 tersumbat dek pasir masa mencuci tray, dan semasa litter tray diletakkan dlm toilet bilik bibik tu.

Almaklom ler, jaman dedolu mane ade woody bagai tu...semua pakat nak jimat guna pasir kepor (Carrefour) jer..tu yg bila termasuk lam lubang / salur air, sikit2..lame2 menjadi bukuiiitt lam tu, lantas memerangkap aliran air keluar dari saluran tandas..

Yiekkkceli, asal2 rumah nih ade 3 toilet, tp toilet ni lebih kepada utk kegunaan tmpt merendam & mencuci tray anak bulus serta simpanan barang2 cam baldi & mop bagai tu... sebab disebabkan dah tersumbat, so toilet tu x digunakan sangat. Setakat utk ambik air time nak mop bilik dorg bleh la, klu nak cuci tray dorang, terpaksa jirus direct ke dalam toilet bowl. 

Klu air tu mencurah2 ke lantai, mmg berdaki2 la lantai toilet sebab air dah x mengalir pun. Kne tggu air tu turun slow2, berjam2 baru dapat masuk toilet tu balik utk cuci tray2 dorg. 



Dapat bayangkan tak tahap ketensenan tu mcm mana...???



So, sebelum ni asik la mengadu ngan AHKAK DC pasal toilet ni, siap bincang (bincangg tu) cara2 nak atasi masalah tu, dari guna mcm2 cecair yg beli kat kedai hardware sampai la ke pam / pelocok tp semua x berkesan. Last2 toilet tu dijadikan bilik serbaguna.

Entah macam mana, 20/5/2012 (siap sebut tarikh) saya tetiba diberikan hidayah dan petunjuk (ehh tergerak hati sebenarnyer) nak korek2 lubang / salur air tu. Bukan korek guna tangan yerrkkk ewww..!! Tapi menggunakan batang besi mop yg kebetulan masa tu saya tgh kemas2 & nak buang.

Cuba punya cuba, dengan x disangka2, lepas saya buang air dari baldi mop tu....air yang bertakung dlm toilet tu tetiba mengalir keluar.

Yer...!! Serius x caya..!! Bertahun2, tu jer cara penyelesaian dia..selama nih punye ler pening siap ngan incek hubby mengeluh lam toilet tu time try pam / guna pelocok utk turunkan air yg bertakung kat lantai..

Terus bersemangat, berpeluh2 tp digigihkan jua wlupun dah penat ngemop bilik anak2 bulus yg dah dikosongkan tu..



Sekarang...

toilet tu dah bleh digunakan macam biasa... Alhamdulillah..tapi anak2 bulus dah duk luar dah.. ;)


*cite pasal toilet pun bleh panjang berjela..terharu weii terharu..!!* :p




Monday, 21 May 2012

=*_*= PROJEK TAK BERAPA MEGA ANAK BULUS - PART 2 =*_*=

Ini gambar2 lanjutan daripada PROJEK TAK BERAPA MEGA utk anak bulus hari tu kan.. nih ler hasilnyer..nak haplod punye seksa dari sblm lunch kul 1.15pm tadi, kul 3.00pm baru abis haplod lebih kurang 30 gambar tu, sedikit demi sedikit kesabaran, digagahi menunggu..habis jugak akhirnyer..Fuhhh..!! (sambil lap peloh kat idong)

Sebelum tu, nih ler tanah 50 kangkang kera kuceng blkg bilik bibik tu utk next projek (cat tunnel aka lorong pesiar kaki, meregangkan urat montot & pinggang anak2 bulus). Kecik jer tanah tu... x bernafsu pun saya nak menanam padi, baik menanam serai ataupun pokok petai disebabkan tanah keras ya hampon dicampuri batu/simen rumah nih... 


Memandangkan sblm nih saya x pernah jenguk mahupun pijak rumput tanah2 blkg tu, biasanya bangla yg diupah utk potong rumput & pokok2 tp dah 2 mggu nih saya tggu2 jugak, xde plak bangla nyer...dah ler bangla xde, pak arab pun xde lalu dpn umh nak panggil. Kalo ade pun, yg nek mutosikal, tgh saya terhegeh2 nak pakai selipar, dahhhh ilang dari pandangan...cane tu..??

Nak harapkan tebas sendiri, parang kat umah tu tak tajam..pastu panas terik lak tu kang terbakar lagi kulit cam hari tu sampai mengelupas2 teruk sebulan++ tak OK2 jugak... (sebenarnya alasan sayangkan lemak & peluh kah kah kahhh!!!)

Ok, mari jeling2 (kalo tak sudi xpe) gambar2 di bawah... Jangan sampai termuntah plak sbb ade tigapuluh (30) gambar tu... diulangi, 30 gambar ok.. Tp tu gambar kira agak lame (3/5/2012, hari nih dah 21/5/2012 dan lusa 23/5/2012 pulak gaji *tetiba)., 

Masa tu bungalow @ cage dorg, kedudukannyer masih ngadap blkg, skrg dah ubah balik, ngadap ke tepi lak..gambar2 lom masuk lagi.. tggu next entry klu rajin ok.. 


Belum lagi masuk cirita utama, iklan lagi,.. floor mat ni saya beli utk dorg, dah puas beli yg berlubang2 bulat tu tp kejap jer rosak., kne gigit la, cakar la...last2 malas nyampahkaksemah nak beli baru, last2 hamik korang xde alas lam cage tp kesian punye pasal, beli baru jugak tp jenis yg nih..lasak kot, hope dpt tahan lame. Biasa survey RM20++ ke atas, yg nih RM14.90 jer kalo x silap. Beli kat Tesco Nilai (hamek kau punye jauh tp beli masa carik barang utk family day) menyambil2 katanya. :p



dorg ade satu perangai, klu letak tikar, 
tikar tu la berlubang2 kne cakar & gigit..
pastu rosak, pastu kne tukar tikar baru, 
sedap mmg sedap tido atas tikar,
tp kalo tikar tu dah berbulu2 berlubang2?
sedap ker..?????



ni rupa kedudukan cage dorg masa setting mula2 dulu,
maklum ler, xde idea, tau nak siap jer...
bila kedudukan cage dorg mcm nih, 
mmg agak leceh...sempit tauu!!
nak tukar pasir mmg ler payah skit..
*byk nar songeh mammeh korang kan??*


ni ghoper kedudukan bungalow dorg mula2 ari tu..
ngam2 jer ngan keluasan blkg tingkap bilik bibik tu..
(name jer bilik bibik tp yg bibik kpd dorg nih,
saye ler...!!!)
0_o"


 yg mula2 interframe..
Rusty, Diva in da Hauzz :p


tadaaaaaaa...!!
nampak separuh badan jer dulu...


ni semua lepak kat tkt bawah, 
sian..dah ler lantai tu jarang2...hahaha


terkial2 nak buang papan besar tu, 
kunun wat alas dorg lepak2 bawah, 
tp x praktikal, sbb bila nak cuci cage, 
susah ler plak nak keringkan kayu tu..

keadaan lantai agak kotor,
semua gara2 clumping litter tu.. 
stok woody x sampai2 lagi..
tskktskktskktsktskkk ;'(


tadaaaaaa..!!
si genduitttt (gendut) sudah buat2 interframe..!


sila abaikan perot yg labuh tersebot.. :))


Chello, samseng sg. chua.. kwkwkw


tu ler floor mate nyer... ;)


ini bukan aksi 18sx yer..
juga bukan aksi gay..
tp ni anak & bapak dok berebut nak duduk situ..
-_-'


dah senang ati duduk lam bungalow besar balik
pas 2 mggu berhimpit lam setinggan


kayu tepi tu DIY jer..
ehh DIY ker..?? haha..tu pak arab tebang blkg umh,
saya amik & keringkan..wat dorg asah2 kuku..
Fuhh jimat dari beli scratcher!





yg belakang tu senang ati ler cekik BW semangkuk tu
sehari jer dorg blh abiskan..




kesan muntah bulu kat bawah lantai..
seronok dok luar nih, senang nak suap2 dorg ngan rumput..
rumput wat cuci perut dorang..


hahah..Nabila, budak rambut merah nih wajib interframe
tgh sibuk men-setting bungalow tu, 
sibuk jugak dia nak ikut kuar..
walhal mlm2 cam nih ler nyamuk byk..




harus bagi "peace sign" sbb saya kasik dia ikut sy kat luar
memalam cam tu..  huhuhu



pas tukar pasir, terus amik giliran nak masuk jamban..





memandangkan kawasan agak sempit, 
so terpaksa la tong pasir warna itam tu
ngan tong mekanan letak kat luar..
*sekarang tidak lagi..!!*


dah abis............!!! sambungan setting cage baru next entry...
x yah tggu2, ntah biler nak buat entry baru..
kah kah kahhh..!!! 

=*_*= PROJEK TAK BERAPA MEGA ANAK BULUS - PART 2 =*_*=

Ini gambar2 lanjutan daripada PROJEK TAK BERAPA MEGA utk anak bulus hari tu kan.. nih ler hasilnyer..nak haplod punye seksa dari sblm lunch kul 1.15pm tadi, kul 3.00pm baru abis haplod lebih kurang 30 gambar tu, sedikit demi sedikit kesabaran, digagahi menunggu..habis jugak akhirnyer..Fuhhh..!! (sambil lap peloh kat idong)

Sebelum tu, nih ler tanah 50 kangkang kera kuceng blkg bilik bibik tu utk next projek (cat tunnel aka lorong pesiar kaki, meregangkan urat montot & pinggang anak2 bulus). Kecik jer tanah tu... x bernafsu pun saya nak menanam padi, baik menanam serai ataupun pokok petai disebabkan tanah keras ya hampon dicampuri batu/simen rumah nih... 


Memandangkan sblm nih saya x pernah jenguk mahupun pijak rumput tanah2 blkg tu, biasanya bangla yg diupah utk potong rumput & pokok2 tp dah 2 mggu nih saya tggu2 jugak, xde plak bangla nyer...dah ler bangla xde, pak arab pun xde lalu dpn umh nak panggil. Kalo ade pun, yg nek mutosikal, tgh saya terhegeh2 nak pakai selipar, dahhhh ilang dari pandangan...cane tu..??

Nak harapkan tebas sendiri, parang kat umah tu tak tajam..pastu panas terik lak tu kang terbakar lagi kulit cam hari tu sampai mengelupas2 teruk sebulan++ tak OK2 jugak... (sebenarnya alasan sayangkan lemak & peluh kah kah kahhh!!!)

Ok, mari jeling2 (kalo tak sudi xpe) gambar2 di bawah... Jangan sampai termuntah plak sbb ade tigapuluh (30) gambar tu... diulangi, 30 gambar ok.. Tp tu gambar kira agak lame (3/5/2012, hari nih dah 21/5/2012 dan lusa 23/5/2012 pulak gaji *tetiba)., 

Masa tu bungalow @ cage dorg, kedudukannyer masih ngadap blkg, skrg dah ubah balik, ngadap ke tepi lak..gambar2 lom masuk lagi.. tggu next entry klu rajin ok.. 


Belum lagi masuk cirita utama, iklan lagi,.. floor mat ni saya beli utk dorg, dah puas beli yg berlubang2 bulat tu tp kejap jer rosak., kne gigit la, cakar la...last2 malas nyampahkaksemah nak beli baru, last2 hamik korang xde alas lam cage tp kesian punye pasal, beli baru jugak tp jenis yg nih..lasak kot, hope dpt tahan lame. Biasa survey RM20++ ke atas, yg nih RM14.90 jer kalo x silap. Beli kat Tesco Nilai (hamek kau punye jauh tp beli masa carik barang utk family day) menyambil2 katanya. :p



dorg ade satu perangai, klu letak tikar, 
tikar tu la berlubang2 kne cakar & gigit..
pastu rosak, pastu kne tukar tikar baru, 
sedap mmg sedap tido atas tikar,
tp kalo tikar tu dah berbulu2 berlubang2?
sedap ker..?????



ni rupa kedudukan cage dorg masa setting mula2 dulu,
maklum ler, xde idea, tau nak siap jer...
bila kedudukan cage dorg mcm nih, 
mmg agak leceh...sempit tauu!!
nak tukar pasir mmg ler payah skit..
*byk nar songeh mammeh korang kan??*


ni ghoper kedudukan bungalow dorg mula2 ari tu..
ngam2 jer ngan keluasan blkg tingkap bilik bibik tu..
(name jer bilik bibik tp yg bibik kpd dorg nih,
saye ler...!!!)
0_o"


 yg mula2 interframe..
Rusty, Diva in da Hauzz :p


tadaaaaaaa...!!
nampak separuh badan jer dulu...


ni semua lepak kat tkt bawah, 
sian..dah ler lantai tu jarang2...hahaha


terkial2 nak buang papan besar tu, 
kunun wat alas dorg lepak2 bawah, 
tp x praktikal, sbb bila nak cuci cage, 
susah ler plak nak keringkan kayu tu..

keadaan lantai agak kotor,
semua gara2 clumping litter tu.. 
stok woody x sampai2 lagi..
tskktskktskktsktskkk ;'(


tadaaaaaa..!!
si genduitttt (gendut) sudah buat2 interframe..!


sila abaikan perot yg labuh tersebot.. :))


Chello, samseng sg. chua.. kwkwkw


tu ler floor mate nyer... ;)


ini bukan aksi 18sx yer..
juga bukan aksi gay..
tp ni anak & bapak dok berebut nak duduk situ..
-_-'


dah senang ati duduk lam bungalow besar balik
pas 2 mggu berhimpit lam setinggan


kayu tepi tu DIY jer..
ehh DIY ker..?? haha..tu pak arab tebang blkg umh,
saya amik & keringkan..wat dorg asah2 kuku..
Fuhh jimat dari beli scratcher!





yg belakang tu senang ati ler cekik BW semangkuk tu
sehari jer dorg blh abiskan..




kesan muntah bulu kat bawah lantai..
seronok dok luar nih, senang nak suap2 dorg ngan rumput..
rumput wat cuci perut dorang..


hahah..Nabila, budak rambut merah nih wajib interframe
tgh sibuk men-setting bungalow tu, 
sibuk jugak dia nak ikut kuar..
walhal mlm2 cam nih ler nyamuk byk..




harus bagi "peace sign" sbb saya kasik dia ikut sy kat luar
memalam cam tu..  huhuhu



pas tukar pasir, terus amik giliran nak masuk jamban..





memandangkan kawasan agak sempit, 
so terpaksa la tong pasir warna itam tu
ngan tong mekanan letak kat luar..
*sekarang tidak lagi..!!*


dah abis............!!! sambungan setting cage baru next entry...
x yah tggu2, ntah biler nak buat entry baru..
kah kah kahhh..!!! 

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*-*= DIARI PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

=*-*= PENSKODENG MEOW =*-*=

=*_*= RECENT VISITORS =*_*=

=*_*=TETAMU MEOW=*_*=