=*-*= GENG PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

http://phatcatwithphatlady.blogspot.com/

Wednesday, 9 March 2011

=*_*= RUSTY - GAMBAR LAMA =*_*=


ada ku kisah????????????


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
gmbr hamek dr PF, zaman rajin berPF dolu2 :p

=*_*= RUSTY - GAMBAR LAMA =*_*=


ada ku kisah????????????


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
gmbr hamek dr PF, zaman rajin berPF dolu2 :p

=*_*= Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic ~ Cat name : NINI

=*_*= Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic ~ Cat name : NINI

=*_*= Pertemuan Pertama Dr Nurul Dengan Hero Di Speutering Day KMFC @ Honey Ve...

=*_*= Pertemuan Pertama Dr Nurul Dengan Hero Di Speutering Day KMFC @ Honey Ve...

=*_*=Si Capek at Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

=*_*=Si Capek at Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

=*_*= Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic ~ Cat Name : Khayla

=*_*= Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic ~ Cat Name : Khayla

=*_*=Dr nurul Memeriksa Torek Di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

=*_*=Dr nurul Memeriksa Torek Di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

=*_*=Dr Nurul Menemui Ketulan Tumor Pada Perut Khayla Di Speutering Day KMFC

=*_*=Dr Nurul Menemui Ketulan Tumor Pada Perut Khayla Di Speutering Day KMFC

=*_*=Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic - Cat Name : Kitty

=*_*=Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic - Cat Name : Kitty

=*_*=Setibanya Hero di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

lagi2 bidio dijumpai :p




=*_*=Setibanya Hero di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic

lagi2 bidio dijumpai :p




=*_*=Sesi Pengenalan di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
search pasal Hero @ Iyo, jumpa plak bidio lain..
Omaigoattt... ada jugak makcik gendut pakai baju kunen 
interprem secara unsangkarable lam bidio tuh. 
* bajet awl2 lari pas tgk Papa Hero pegang vidcam.
Muakakaka...


=*_*=Sesi Pengenalan di Speutering Day KMFC @ Honey Veterinary Clinic



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
search pasal Hero @ Iyo, jumpa plak bidio lain..
Omaigoattt... ada jugak makcik gendut pakai baju kunen 
interprem secara unsangkarable lam bidio tuh. 
* bajet awl2 lari pas tgk Papa Hero pegang vidcam.
Muakakaka...


=*_*= HERO SI KUCEN BERKAKI 2 (KAKIMOTONG FAN CLUB) =*_*=



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=

Sebenarnyer, wlupun haku dh berjuta2 koleksi video anak2 bulus kat umh, tp haku x pnh pun masukkan dlm Youtube aksi2 dorang. X pernah tergerak ati. Video Hero nih la 1st video yg haku try haplod dan selepas dekat sejam proses loading, akhirnya haku berjaya.

Bangga tau!!! :p

Percubaan pertama dah berjaya plus Hero nih la merupakan sekor kucen yg pemes. Kalo x caya, korang taip jer word HERO @ KAKIMOTONG FAN CLUB @ MARIAHAIREY kat Youtube, sure kuar melambak koleksi video pasal dia.. hehehe.. 
So, ats tu la video dia yg haku amek ari tuh (6/3/2011)
ngehehehe


=*_*= HERO SI KUCEN BERKAKI 2 (KAKIMOTONG FAN CLUB) =*_*=



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=

Sebenarnyer, wlupun haku dh berjuta2 koleksi video anak2 bulus kat umh, tp haku x pnh pun masukkan dlm Youtube aksi2 dorang. X pernah tergerak ati. Video Hero nih la 1st video yg haku try haplod dan selepas dekat sejam proses loading, akhirnya haku berjaya.

Bangga tau!!! :p

Percubaan pertama dah berjaya plus Hero nih la merupakan sekor kucen yg pemes. Kalo x caya, korang taip jer word HERO @ KAKIMOTONG FAN CLUB @ MARIAHAIREY kat Youtube, sure kuar melambak koleksi video pasal dia.. hehehe.. 
So, ats tu la video dia yg haku amek ari tuh (6/3/2011)
ngehehehe


=*_*= HUKUM KEMBIRI KUCING =*_*=


tadi haku blogwalking, asal2 nak carik artikel pasal kembiri / neuter / spay / sunat kucen. Ari tuh ade baca lam Utusan Msia, x ingat nak gunting paper tuh..paper tuh plak haku bwk balik, last2 x jumpa. Ingat nak gunting & scan. Yer la..bab2 kembiri kucen nih ramai sgt perdebatannyer. So, persoalan yg org tujukan kat mamat bawah nih mungkin blh dirujuk sbb panduan @ pengalaman. 

 

Tuesday, 29 December 2009

[Monolog] : Hukum kembiri kucing...

Hukum kembiri kucing. Ramai orang tertanya-tanya, apa sebenarnya hukum mengembiri kucing? Haram ke? Boleh ke? Berdosa ke? Aku pun tak terlepas dari diajukan soalan macam tu. Tak kurang juga orang yang bagi komen dalam blog aku, tapi komen yang dia bagi tak lebih dari luahan emosi semata-mata.
Kat bawah ni aku masukkan komen yang seorang hamba Allah ni tulis dalam blog aku dan jawapan aku kepada persoalan dan komen dia...:
---------
Hamba Allah kata:::
Salam..xder benda lain ker nk buat..ada ke patut ko menidakkan fitrah seekor kucing..ko tanya la ustaz2 mana yg ko kenal..dosa ker tak ko wat cam tu..aku ni bkn ustaz..so xlayak nk bgtau hukumnya kat ko..kalu kucing tu kembirikan ko mcm mana?..baru padan muka ko..xleh guna dh 'anu' ko..LUPIKIR AR SENDIRI..

p/s: sedey tul aku..aku bela bnyk kucing gak..mcm2 spesis..tapi xder la sampai tahap nk kembiri kan diorg..kalu abu hurairah masih hidup, mesti dia pun sedey gak...
Posted by: hamba allah | Friday, 25 December 2009

---------
Aku kata:::

salam...

terima kasih atas pandangan ko. aku pun dulu sekolah kt skola agama. tapi aku tak nafikan yang ilmu aku sendiri belum cukup untuk menentukan hukum kembiri kucing. sebab tu aku buat kajian, tanya pakar2 agama pasal hal ni. ko igt aku saje2 je xde benda lain nk buat, pastu pergi kembiri kucing tu..

aku bukan menidakkan fitrah seekor kucing. tapi, apa yang aku buat ni berdasarkan pandangan yang aku terima dari org2 yang lebih berhak bercakap soal agama. menurut jabatan mufti negeri sembilan, hukum kembiri kucing makruh kalau xde manfaatnya. JAKIM plak menyatakan harus hukumnya utk jaga maslahat ummah.

dikalangan mazhab sendiri ada berbeza pendapat tentang hkum kembiri kucing ni. tapi, ulama semasa berpendapat yang hukum kembiri haiwan seperti kucing adalah harus untuk menjaga maslahah ammah...

Ada satu hadith yang diriwayatkan oleh Ahmad dan Ibn Majjah:



أن النبي صلى الله عليه وسلم ضحى بكبشين عظيمين موجوءين


Maksudnya: “Bahawa Nabi S.A.W. pernah mengorbankan dua ekor kibas yang besar dan yang dikasikan.” (Hadith ini disahihkan oleh al-Albani di dalam Sahih Ibn Majah)

Tapi, cara pengembirian menstilah tak bagi mudarrat kat haiwan tu.

Menurut al-Syeikh al-Uthaimin plak,


إذا كانت القطط كثيرة مؤذية ، وكانت العمليَّة لا تؤذيها : فلا حرج ؛ لأن هذا أولى من قتلها بعد خلقها .. وأما إذا كانت قططاً معتادة ولا تؤذي : فلعلَّ في بقائها تتنامى خيراً

Maksudnya: “Jika kucing itu banyak (jumlahnya) dan menyusahkan, dan proses mengkasinya tidak memudharatkannya, tidak mengapa, kerana mengkasi dalam keadaan ini lebih baik dari membunuhnya selepas ia Allah menciptakannya.. adapun jika jumlah kucing itu tidak banyak (jumlah yang biasa) dan tidak menyusahkan, mudah-mudahan membiarkan dia berkembang (membiak) itu adalah lebih baik.” (Fatawa Islamiyah 4/448).

Mesti ko tak tau, yg sebenarnya sekarang ni ada BANYAK SANGAT kucing yang terbiar kat shelter2 kt Malaysia ni. bile neuter, die takleh reproduce n ada peluang yg haiwan kt shelter ni akan diadopt... kalo xneuter/spay, kucing akan reproduce, pastu bile dah byk, honestly, tendency utk buang diorg mesti ada...kn? this is not a mere assumption tp mmg ini la hakikat kite sbg manusia.. bile dah byk, jd leceh, mesti terdetik walaupun sekelumit yg kite sbnanya da xlrat nk jaga sbb da bnyk. mngkin tak semua org yang fikir ianya leceh, mcm ko. sbb ko kate ko dpt bela byk kucing. tp, tak semua org mcm ko sedara..

ko tau x yg berapa ramai tuan2 kucing buang kucing diorg kt tepi2 jalan. berapa byk kucing liar yg pakai collar [dulunya ada tuan]. dan berapa ramai yg surrender kucing diorg kt shelter mcm paws ngan spca.

pastu da la kucing yg branak byk tu dibuangnya, yg kt shelter plak tertunggu2 tuan bru diorg... lepas tu lagi, ble kt shelter dah penuh sgt, diorg terpaksa TIDURKAN kucing2 tu.

Saudara, ko pk blk... al-Syeikh al-Uthaimin, ulama' Arab Saudi yang terkenal ckap kembiri lebih baik dari membunuhnya selepas ia Allah ciptakan. tapi, berapa ramai tuan kucing yg hantar kucing ke shelter utk ditidurkan sbb diorg dah taknak bela kucing2 tu. dr dikembiri, diorg lg sanggup kucing2 tu dibunuh... astaghfirullah... jiran aku sndiri cakap die taknak kembiri, sbb die nk anta kucing2 tu untuk
DILUPUSKAN... mana lg kejam saudara? mengembiri untuk kebaikan umat dan kucing tu sndiri atau mematikan kucing yg diciptakan Allah dalam keadaan sihat walafiat hanya kerana kita sbg manusia dah tak mau jaga die?

sekurang2nya kucing jantan yg dikembiri dpt elak aktiviti cri psangan yg dpt menyebabkan die accident, gaduh2 smpai luka ngan penyebaran penyakit TVT. Dia tak kencing merata2 jd kebrsihan pn dpt dijaga. lgpun saudara, menurut pakar2 haiwan, kucing xada konsep identiti seksual atau ego. diorg lepas dikembiri xada tindak balas emosi atau krisis identiti.

jd saudara, apa yg aku buat ni bukan saja2, xde keje ngan membabi buta... aku dah pk2kn, dptkan penjelasan dr yg berhak memberi dan timbang2kan semua hujah yg ada. dan akhirnya, aku amek keputusan utk kembri kucing aku berdasarkan hujah yang aku berikan di atas. igt saudara, kadang2, mengelakkan kelahiran sesetengah haiwan peliharaan dapat menyelamatkan nyawa yang lain.

dan tologn jgn buat penilaian sendiri tntang perasaan abu hurairah kalau beliau masih hidup. sbb kite sndiri tak tau apa yang akan beliau rasa jika beliau masih hidup... biarlah apa yang kita buat itu, berdasarkan kajian yg tlah dibuat.
dan saudara,

mungkin ko patut pergi tgk keadaan kucing2 kt shelter2 mcm paws ngan spca. pastu, kalo ko still xtau apa yang dimaksudkan dengan TIDURKAN KUCING, aku cadangkan ko pergi kt ste nih:


http://www.youtube.com/watch?v=EFb3E0MJZ5Y atau ko gi kt Youtube dan taip cat euthanization...

wallahu a'lam...
Posted by: kairul izwan  Friday, 25 December 2009



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
dan.. haku pun pegi la bukak Youtube & search 
cat euthanization
tak habis haku tgk, x sampai ati haku tgk secomel2 makhluk 
ciptaan Allah SWT terpaksa di PTS cam tuh..
tau2 air mata dah menitik2 sambil haku kaver dpn pc
konon2 tgh lap eyeshadow...
kalo kucen secomel tuh org bleh menitik air mata,
bagaimana dengan baby yang dibuang merata2???
fikir2kanlah.. :(



=*_*= HUKUM KEMBIRI KUCING =*_*=


tadi haku blogwalking, asal2 nak carik artikel pasal kembiri / neuter / spay / sunat kucen. Ari tuh ade baca lam Utusan Msia, x ingat nak gunting paper tuh..paper tuh plak haku bwk balik, last2 x jumpa. Ingat nak gunting & scan. Yer la..bab2 kembiri kucen nih ramai sgt perdebatannyer. So, persoalan yg org tujukan kat mamat bawah nih mungkin blh dirujuk sbb panduan @ pengalaman. 

 

Tuesday, 29 December 2009

[Monolog] : Hukum kembiri kucing...

Hukum kembiri kucing. Ramai orang tertanya-tanya, apa sebenarnya hukum mengembiri kucing? Haram ke? Boleh ke? Berdosa ke? Aku pun tak terlepas dari diajukan soalan macam tu. Tak kurang juga orang yang bagi komen dalam blog aku, tapi komen yang dia bagi tak lebih dari luahan emosi semata-mata.
Kat bawah ni aku masukkan komen yang seorang hamba Allah ni tulis dalam blog aku dan jawapan aku kepada persoalan dan komen dia...:
---------
Hamba Allah kata:::
Salam..xder benda lain ker nk buat..ada ke patut ko menidakkan fitrah seekor kucing..ko tanya la ustaz2 mana yg ko kenal..dosa ker tak ko wat cam tu..aku ni bkn ustaz..so xlayak nk bgtau hukumnya kat ko..kalu kucing tu kembirikan ko mcm mana?..baru padan muka ko..xleh guna dh 'anu' ko..LUPIKIR AR SENDIRI..

p/s: sedey tul aku..aku bela bnyk kucing gak..mcm2 spesis..tapi xder la sampai tahap nk kembiri kan diorg..kalu abu hurairah masih hidup, mesti dia pun sedey gak...
Posted by: hamba allah | Friday, 25 December 2009

---------
Aku kata:::

salam...

terima kasih atas pandangan ko. aku pun dulu sekolah kt skola agama. tapi aku tak nafikan yang ilmu aku sendiri belum cukup untuk menentukan hukum kembiri kucing. sebab tu aku buat kajian, tanya pakar2 agama pasal hal ni. ko igt aku saje2 je xde benda lain nk buat, pastu pergi kembiri kucing tu..

aku bukan menidakkan fitrah seekor kucing. tapi, apa yang aku buat ni berdasarkan pandangan yang aku terima dari org2 yang lebih berhak bercakap soal agama. menurut jabatan mufti negeri sembilan, hukum kembiri kucing makruh kalau xde manfaatnya. JAKIM plak menyatakan harus hukumnya utk jaga maslahat ummah.

dikalangan mazhab sendiri ada berbeza pendapat tentang hkum kembiri kucing ni. tapi, ulama semasa berpendapat yang hukum kembiri haiwan seperti kucing adalah harus untuk menjaga maslahah ammah...

Ada satu hadith yang diriwayatkan oleh Ahmad dan Ibn Majjah:



أن النبي صلى الله عليه وسلم ضحى بكبشين عظيمين موجوءين


Maksudnya: “Bahawa Nabi S.A.W. pernah mengorbankan dua ekor kibas yang besar dan yang dikasikan.” (Hadith ini disahihkan oleh al-Albani di dalam Sahih Ibn Majah)

Tapi, cara pengembirian menstilah tak bagi mudarrat kat haiwan tu.

Menurut al-Syeikh al-Uthaimin plak,


إذا كانت القطط كثيرة مؤذية ، وكانت العمليَّة لا تؤذيها : فلا حرج ؛ لأن هذا أولى من قتلها بعد خلقها .. وأما إذا كانت قططاً معتادة ولا تؤذي : فلعلَّ في بقائها تتنامى خيراً

Maksudnya: “Jika kucing itu banyak (jumlahnya) dan menyusahkan, dan proses mengkasinya tidak memudharatkannya, tidak mengapa, kerana mengkasi dalam keadaan ini lebih baik dari membunuhnya selepas ia Allah menciptakannya.. adapun jika jumlah kucing itu tidak banyak (jumlah yang biasa) dan tidak menyusahkan, mudah-mudahan membiarkan dia berkembang (membiak) itu adalah lebih baik.” (Fatawa Islamiyah 4/448).

Mesti ko tak tau, yg sebenarnya sekarang ni ada BANYAK SANGAT kucing yang terbiar kat shelter2 kt Malaysia ni. bile neuter, die takleh reproduce n ada peluang yg haiwan kt shelter ni akan diadopt... kalo xneuter/spay, kucing akan reproduce, pastu bile dah byk, honestly, tendency utk buang diorg mesti ada...kn? this is not a mere assumption tp mmg ini la hakikat kite sbg manusia.. bile dah byk, jd leceh, mesti terdetik walaupun sekelumit yg kite sbnanya da xlrat nk jaga sbb da bnyk. mngkin tak semua org yang fikir ianya leceh, mcm ko. sbb ko kate ko dpt bela byk kucing. tp, tak semua org mcm ko sedara..

ko tau x yg berapa ramai tuan2 kucing buang kucing diorg kt tepi2 jalan. berapa byk kucing liar yg pakai collar [dulunya ada tuan]. dan berapa ramai yg surrender kucing diorg kt shelter mcm paws ngan spca.

pastu da la kucing yg branak byk tu dibuangnya, yg kt shelter plak tertunggu2 tuan bru diorg... lepas tu lagi, ble kt shelter dah penuh sgt, diorg terpaksa TIDURKAN kucing2 tu.

Saudara, ko pk blk... al-Syeikh al-Uthaimin, ulama' Arab Saudi yang terkenal ckap kembiri lebih baik dari membunuhnya selepas ia Allah ciptakan. tapi, berapa ramai tuan kucing yg hantar kucing ke shelter utk ditidurkan sbb diorg dah taknak bela kucing2 tu. dr dikembiri, diorg lg sanggup kucing2 tu dibunuh... astaghfirullah... jiran aku sndiri cakap die taknak kembiri, sbb die nk anta kucing2 tu untuk
DILUPUSKAN... mana lg kejam saudara? mengembiri untuk kebaikan umat dan kucing tu sndiri atau mematikan kucing yg diciptakan Allah dalam keadaan sihat walafiat hanya kerana kita sbg manusia dah tak mau jaga die?

sekurang2nya kucing jantan yg dikembiri dpt elak aktiviti cri psangan yg dpt menyebabkan die accident, gaduh2 smpai luka ngan penyebaran penyakit TVT. Dia tak kencing merata2 jd kebrsihan pn dpt dijaga. lgpun saudara, menurut pakar2 haiwan, kucing xada konsep identiti seksual atau ego. diorg lepas dikembiri xada tindak balas emosi atau krisis identiti.

jd saudara, apa yg aku buat ni bukan saja2, xde keje ngan membabi buta... aku dah pk2kn, dptkan penjelasan dr yg berhak memberi dan timbang2kan semua hujah yg ada. dan akhirnya, aku amek keputusan utk kembri kucing aku berdasarkan hujah yang aku berikan di atas. igt saudara, kadang2, mengelakkan kelahiran sesetengah haiwan peliharaan dapat menyelamatkan nyawa yang lain.

dan tologn jgn buat penilaian sendiri tntang perasaan abu hurairah kalau beliau masih hidup. sbb kite sndiri tak tau apa yang akan beliau rasa jika beliau masih hidup... biarlah apa yang kita buat itu, berdasarkan kajian yg tlah dibuat.
dan saudara,

mungkin ko patut pergi tgk keadaan kucing2 kt shelter2 mcm paws ngan spca. pastu, kalo ko still xtau apa yang dimaksudkan dengan TIDURKAN KUCING, aku cadangkan ko pergi kt ste nih:


http://www.youtube.com/watch?v=EFb3E0MJZ5Y atau ko gi kt Youtube dan taip cat euthanization...

wallahu a'lam...
Posted by: kairul izwan  Friday, 25 December 2009



=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
dan.. haku pun pegi la bukak Youtube & search 
cat euthanization
tak habis haku tgk, x sampai ati haku tgk secomel2 makhluk 
ciptaan Allah SWT terpaksa di PTS cam tuh..
tau2 air mata dah menitik2 sambil haku kaver dpn pc
konon2 tgh lap eyeshadow...
kalo kucen secomel tuh org bleh menitik air mata,
bagaimana dengan baby yang dibuang merata2???
fikir2kanlah.. :(



=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*-*= DIARI PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

=*-*= PENSKODENG MEOW =*-*=

=*_*= RECENT VISITORS =*_*=

=*_*=TETAMU MEOW=*_*=