=*-*= GENG PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

http://phatcatwithphatlady.blogspot.com/

Thursday, 10 March 2011

=*_*= PREMIUM CAT LITTER & PREMIUM FOOD =*_*=

bulan nih agak kopak & rabak byk poket haku.


1stnyer, sbb PASIR : 

PASIR biasanya tiap2 bln haku order dr kak nurul 2 karung bsr pasir jenis Flushable Woody. Woody based, blh flush lam toilet, maksud haku poo yg kita scoop tuh la, jgn plak karang korang tuang 1 litter tray tuh lam toilet pas haku ckp bleh flush. x memasal nak carik plumber plak. hehe.. Tapi utk kucen sekor bleh la, kalo 6 hekor cam haku punye, bek scoop & bungkus lam pastik jer. 

1 karung RM75, dlm 25kg kalo x silap. mgg agak mahal skit tp utk 6 hekor yg asik keje makan, tido, berak ..makan, tido, berak ..makan, tido, berak ..tuh, mmg berbaloi buat haku. x ingat plak nak amik gmbr yg dulu2 tuh. haku sukeh jenis tuh sbb dia bau kayu, x cam pasir murah yg biasa haku beli kat Carrefour tuh. Murah mmg murah tp 2 hari dah bau seluruh alam buana wlupun hari2 scoop poo dorg.. tp yg jenis nih, x bau sgt, x menusuk kalbu org ckp. Nasib baik kak nurul yg introdius pasir nih sbb dia pun byk kucen cam haku gak..laaaagi byk. so pasir murah2 mmg x sehsuwai. Bukan memilih. Sbb bela lam umah kan.. kalo bela luar umh, xde masalah. open space gitu jer. kalo pasir pantai pun xpe dah..


Haku terpaksa beli pasir dr Klinik Mesra tuh pun sbb BW x smpai lg, alang2 plak nak g amik kat tmpt dia sekali ngn blackwood tu. lgpun incek hubby wiken jer keje, so xde masa nak g amik. So bln nih dah 2x terpaksa beli  stok pasir :-s



yg nih haku beli kat Klinik Mesra, Sek. 7 BB Bangi.
 rega dia RM18.50 kalo jenis kasar cam dlm gmb bwh neh.
Kalo nak brand yg sama tp jenis halus cam pasir pantai,
RM19.90 ker RM20 kalo x silap. Umh haku x sesuai jenis halus
sbb dorg nih bila nak poo jer, cam histeria kuis pasir,
seme jatuh ke lantai. Tp jenis nih elok jugak, 
sbb odor control. mmg beza la ngan pasir carrefour.
rasa lg jimat pakai yg neh, sbb pas scoop poo, 
pasir bleh bertahan smp 3-4 hari. kalo pasir Carrefour, 
2 hari dah kne buang sume. xde odor control.
Rega pun RM6.90 sepeket 5kg tuh.  


gmbr dekat Cat Pride
haku tuang jer, seme berebut nak poo. adehh..! :p



2nd sebab poket rabak - BLACKWOOD :

nih la Blackwood @ BW, mekanan order tiap2 bln / 2bln sekali.
kalo beli 24kg, RM220. kat petshop haku tgk dlm RM250 camtu
tp bulan nih terpaksa beli yg re-pack punye sbb stok BW
shippingnyer delay dr US. order byk kot..
dealer kat sini x cukup stok..

terpaksa beli yg re-pack kat klinik mesra jgk,
sbb BW mahal giler..!! sekilo RM18 klu x silap.
kalo beli dr kak nurul, RM9.20. murah kan????
so ari tuh dh 2x beli yg repack. Vitacat ngan Vet master.



nih la stok utk bebudak tuh. skrg beli 24kg terus.
stok tuh cukup utk 2 bulan
utk 6 indoor cats & 3 stray.
*gmbr amik dr blog lame..hehehe


=*_*= PHAT LADY NAK MEMBEBEL =*_*=
edisi entry nak clearkan perut Abg Sams @ cam Samsung

12 comments:

  1. hehe..samalah kita

    tiap2 bulan kena spend beratus-ratus utk anak-anak bulus yg 10 hekor tuh, dgn makanannya dgn pasirnya

    nak wat cane, sayang punya pasal redha jelah hehe

    eh! kat Pusat Haiwan Ampang pon harga utk BW Adult 24kg tu RM220, sama dgn harga kak Nurul ;)

    ReplyDelete
  2. ctok susah maok carik BW koh..teringin juak.. kmk maok berik mknn pusak yg nyuruh taik pusak keras..sik cair2..lelah buang nok cair2 ya..membazir pasir.

    ReplyDelete
  3. =*_*=MEOWWMANIA :: tuh la..dah syg, tutup sblh mata jer kuar duit berkeping2 after gaji tuh. ibarat cam org bercinta la, bila dh syg..x kisah melabur byk...tp melabur kat kucen..dpt pahala..kucen xkan tinggalkan kita kecuali "pergi" sbb sakit. kalo melabur kat pakwe, dah dpt ape yg kita kasik..tau2 dia blah..hati lagik sakit & stress.. hahahah..BW sama rega ehh..?? elok ler tuh, sape dekat blh amik sane jek...

    =*_*= V :: ktk di Kuching nak..?? Sinun kmk sik pnh masuk petshop sbb mun balit Kch, sikda nak raon gilak.. so sik tauk apa stok makanan ada sinun... mun ada brand Vitacat, ok juak ya. Halal & Product keluaran tempatan mun sik salah.. Mun ada Iams, ok juak..ktk try merik sidak.. ;)

    ReplyDelete
  4. salam kak.. saya nak tanye, kak nurul tu masih jual blackwood dengan harga 9.20 1kg ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIK / ENCIK ANON :: masih...tp kne share yg adult 24kg tu baru dpt harga tu.. heheh

      Delete
  5. cik hehe..oo yker...hm mcm mne yer klo sy nk share??kne crik member la eh?sbb sy ade sekor adult sekor kitten..

    ReplyDelete
  6. FAMADABOMB>> bleh inbox kak nurul kat fb dia, link ni --->> https://www.facebook.com/profile.php?id=679757793

    or kak dc link nih -->> https://www.facebook.com/mydearcats.dc

    blh try inbox dorang k.. ;)

    ReplyDelete
  7. hehehe...kak time kasih bebyk eh!!!dkt seminggu nk carik yg mura~

    ReplyDelete
  8. FAMADABOMB>> sama2.. ;)

    flushable woody nih mmg TERBAEKKK setakat nih sbb daya serapan yg tinggi & jimat. tp sbb stok xde sekarang, terpaksa guna pasir biasa, RM12.00 sepeket. Ok la dari yg clumping tu..abis kotor cage dorang..huhu

    ReplyDelete
  9. salam...buleh x bgi tau mane beli BW 24kg tu...kalo buleh email la kt saye no tipon kedai mane n dimane tmpatnye.. ( gx_han2000@yahoo.com ) TQ...

    ReplyDelete
  10. salam...kmk dh add kitak kat fb..kmk mauk tauk siney meli blackwood ya..

    ReplyDelete

=*_*= :: FURRIENDS MEOWING: =*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*_*=chakk..!! skodeng gak!=*_*=

=*-*= DIARI PENGEMBARAAN MEOW =*-*=

=*-*= PENSKODENG MEOW =*-*=

=*_*= RECENT VISITORS =*_*=

=*_*=TETAMU MEOW=*_*=